Bumbacul este un material extrem de familiar pentru noi toți. Daca ne uităm în jur, descoperim cât de prezent este bumbacul în viața noastră de zi cu zi. De la tricouri, la prosoape, la lenjerii de pat, bumbacul se regăsește peste tot. Bumbacul este una din cele mai cultivate plante.
Exista însă bumbac convențional si bumbac organic. Marea diferență dintre bumbacul organic și cel convențional este modul în care este produs și cantitatea de substanțe chimice toxice utilizate în proces.
Pentru ca schimbările climatice si protecția mediului devin subiecte din ce in ce mai discutate, tot mai multe persoane si companii aleg sa folosească tot mai mult materiale sustenabile, eco-friendly, cum ar fi bumbacul organic.
Bumbacul convențional
Bumbacul convențional este considerat ca fiind cultura cea mai murdară din lume datorită folosirii intensive a pesticidelor. Pentru cultivarea acestuia se folosesc foarte multe chimicale.
Bumbacul reprezintă aproximativ 2,5% din suprafața totală a pământului cultivat și se estimează că în fiecare an producătorii de bumbac utilizează până la 25% din insecticidele din lume și peste 10% din pesticide. Aceste substanțe, majoritatea clasificate ca fiind foarte toxice, au un impact negativ major în poluarea aerului, apei, solului și sănătății. Substanțele toxice pătrund în sol și în lacuri sau râuri, afectând viața acvatică. Urme de pesticide au fost găsite în fructe și legume, sau în carnea animalelor domestice.
70% din semințele folosite în creșterea bumbacului obișnuit sunt modificate genetic, pentru a fi rezistente la dăunători. Apoi, fibrele de bumbac sunt albite și colorate cu coloranți toxici în timpul procesului de țesut.
Producția de bumbac convențional este un proces care necesita foarte multa apă. Este nevoie de 2.700 de litri de apă pentru a produce un tricou si, pentru ca cea mai mare parte a bumbacului se cultiva in zone cu lipsa de apă, acest lucru are un impact negativ semnificativ asupra surselor de apa si asupra oamenilor care locuiesc in acele zone.
Deoarece bumbacul convențional este tratat puternic cu substanțe chimice, fibrele se deteriorează, ceea ce duce la o durată de viață mai scurtă pentru un produs din bumbac convențional, este aruncat mai rapid, ceea ce duce la mai multe deșeuri.
Bumbacul organic
Bumbacul organic se obține exclusiv din semințe naturale și nu se utilizează decât tehnici naturale de întreținere a culturilor și a solului. Nu este permisă folosirea pesticidelor toxice, fertilizatorilor sintetici și a semințelor de bumbac modificate genetic
La colorarea sau vopsirea bumbacului organic se folosesc vopseluri naturale, pe bază de apă, și pigmenți care nu conțin metale grele. Acesta nu implică coloranți toxici, înălbitori sau parfumuri în timpul procesării și ambalării.
Producția de bumbac organic folosește cu 92% mai putina apă decât bumbacul convențional, precum si apa de ploaie intr-un mod mai eficient. Având in vedere ca nu se întrebuințează substanțe chimice si pesticide in timpul producției, apa care ajunge înapoi in sol si in râuri este mai curată si mai sigură. Acest lucru are un impact uriaș asupra mediului înconjurător.
Bumbacul organic este cules manual, cu atenție, păstrându-se integritatea fibrei. Cel din culturile convenționale este recoltat automat, rezultând fibre mai scurte și deteriorate, din care se țese un material mai aspru și mai puțin rezistent în timp.
Avantajele bumbacului organic
Deoarece în culturile organice nu sunt utilizate pesticide sau fertilizatori chimici, fibra de bumbac organic este antialergică, antibacteriană, nu provoacă iritații, aspect deosebit de important pentru pielea sensibila, inclusiv pentru pielea mai sensibilă a copiilor noștri. Pielea copiilor este cu 30% mai subțire decât a adultului. De aceea, contactul cu materiale textile tratate cu substanțe chimice puternice pot cauza apariția sau agravarea eczemele sau alergiilor.
Oameni de toate vârstele au raportat îmbunătățiri semnificative atunci când folosesc produse din bumbac organic. Deoarece suntem în contact cu produsele din bumbac aproape toata ziua, merită să cumpărăm un produs din bumbac organic mult mai potrivit pentru piele.
Bumbacul organic elimină umezeala și ventilează aerul rece. Țesătura sa ajută la păstrarea căldurii în timpul iernii. Datorită proprietăților lui unice, hainele din bumbac organic sunt perfecte atât pentru vară cât și pentru iarnă si ajută corpul să mențină o temperatură optimă.
Spre deosebire de bumbacul convențional, bumbacul organic durează mai mult. În loc să trebuiască să cumperi un tricou la câteva luni, un tricou de calitate din bumbac organic va rezista ani de zile. Asta înseamnă că te vei putea bucura mai mult timp de tricourile tale preferate după mai multe spălări. Acest lucru se datorează faptului că fibrele elastice ale bumbacului organic nu au fost deteriorate de substanțe chimice în timpul procesului de creștere și prelucrare.
Deoarece bumbacul organic își păstrează întotdeauna starea naturală, îl face rezistent la mucegai și, de asemenea, este anti microbian si împiedică dezvoltarea microorganismelor.
Concluzie
Vorbim, așadar, despre o alegere conștientă a materialelor sustenabile, eco-friendly. Achiziționarea de produse din bumbac organic face mult mai mult decât să protejeze pielea noastră. Contribuie la sustenabilitate prin îmbunătățirea ecosistemelor și a mediului înconjurător.
Cum poți si tu sa contribui? Alege haine , prosoape, așternuturi din bumbac organic, citește eticheta produselor pentru a te asigura ca sunt din bumbac organic, pune accent pe calitate si nu pe cantitate.
Noi, cei de la FreshLime, ținem cont de protecția mediului. Iubim natura, și de aceea ne dorim să oferim tricouri de o calitate superioară, fabricate cu grija de a lăsa în urma noastră, copiilor, o planetă vie. Putem obține produse de consum sustenabil care să corespundă și celor mai exigente cerințe. Răsfăț pentru piele, dar și grijă pentru natură!