Sarea de baie are beneficii cosmetice și pentru sănătate pe care nici nu le bănuiești. Folosita încă din Antichitate, sarea de baie continua sa fie folosita cu încredere și astăzi. Bogata în minerale și oligoelemente, aceasta are multe proprietăți, atât pentru frumusețea pielii, cat si pentru sănătatea ta. Proprietățile unei bai cu sare și beneficiile pe care aceasta le aduce sănătății sunt de mult timp cunoscute. Ele calmează tensiunea musculara si sunt o modalitate excelenta de relaxare.
Pentru buna funcționare a organismului avem nevoie de minerale. Aceste minerale de obicei ajung în organismul nostru prin alimentație. Băile cu sare de baie ajută la o absorbție de minerale prin piele datorită compoziției sării de baie, care conține clorură de sodiu natural și alte minerale benefice. Băile cu sare de baie au un efect purificator asupra organismului determinând o intensă alimentare a pielii cu sânge, favorizând în același timp și metabolismul.
Pentru proprietățile lor antibacteriene, decongestionante și purificatoare, sărurile de baie pot fi folosite în orice anotimp, chiar dacă iarna este momentul ideal pentru a face o baie caldă cu o mână de săruri de baie. Ca alternativă, se poate opta pentru o baie liniștitoare la picioare
Sarea de baie – beneficii
Când vine vorba de eliberarea de stres, atenuarea durerilor musculare sau calmarea iritațiilor cutanate, o baie cu sare este remediul potrivit. Deși baia, în sine, îți poate îmbunătăți starea fizică și psihică datorită relaxării totale a corpului, sarea de baie ajuta la remedierea proceselor inflamatorii.
Sarea de baie are mai multe efectele benefice asupra sănătății:
- Antiinflamatoare și antireumatică: Calciul, potasiul și borul din compoziția sa au un efect antiinflamator și asigură o bună funcționare a musculaturii pentru a ajuta la lupta împotriva osteoartritei sau reumatismului.
- Detoxifiantă, relaxantă, antistres: in caz de stres, magneziul si borul te ajuta sa te relaxezi, iar sistemul nervos sa se calmeze. Astfel, scade riscul bolilor cauzate de stres.
- Sarea de baie face bine pielii, care este cel mai mare organ al corpului. Tot mai mulți medici dermatologi recomandă sarea de baie pacienților cu psoriazis, eczeme sau alte afecțiuni ale pielii atopice. Acest lucru este datorită faptului că sarea de baie ajută la exfolierea foarte blândă a celulelor moarte, care, adesea, creează mâncărimi ale pielii.
- Hidratanta: sodiul și potasiul asigura echilibrul hidric al corpului hidratează celulele.
- Tonic circulator, regulator de tensiune: circulația sângelui este îmbunătățită datorită magneziului și potasiului care sunt absorbite de piele. In plus, pentru a reduce bolile cardiovasculare, potasiul, magneziul și calciul ajuta la ameliorarea hipertensiunii, reglând tensiunea arterială.
Ce tipuri de sare de baie există?
Sarea de mare – este cel mai des utilizat tip de sare. Mineralele din sarea de mare variază în funcție de locația în care este recoltată sarea. Sarea de la Marea Moartă, de exemplu, este foarte comună, iar conținutul său ridicat de sare și tipurile de minerale pe care le conține o fac una dintre cele mai benefice. Sarea de baie din această regiune conține concentrații mari de potasiu, calciu și magneziu.
Sarea Epsom – este, de asemenea, o sare de baie des folosită, deși din punct de vedere tehnic nu este o sare, ci un mineral cristalizat. Sarea Epsom provine din izvoarele Epsom din Anglia, unde concentrația mare de sulfat de magneziu se cristalizează într-un mineral asemănător sării. Spre deosebire de sarea adevărată, sarea Epsom nu conțin clorură de sodiu. Magneziul absorbit prin piele atunci când faceți o baie cu sare Epsom ajută la îmbunătățirea stărilor atribuite deficienței de magneziu, cum ar fi osteoporoza, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, tulburările digestive, artrita, durerile articulare generale și oboseala.
Sarea de Himalaya – provine din mineralele îngropate sub pământ în Himalaya. Mineralele din acest tip pot ajuta la echilibrarea corpului și a pH-ului pielii, îmbunătățind în același timp tensiunea arterială și acționând ca un agent de detoxifiere. Mineralele din sarea de Himalaya îi conferă o culoare roz natural.
Numeroase variații ale sărurilor de baie pot fi făcute prin amestecarea sărurilor de mare, sărurilor Epsom și sărurilor de Himalaya pentru a crea un amestec de minerale.
Rețeta unei băi perfecte cu sare de baie
Modul de preparare a unui băi cu sare este următorul: într-o cadă de apă caldă de 35-38 de grade Celsius se pune o cantitate de 200-250 g de sare de baie care se amestecă până când se dizolvă. Durata de îmbăiere recomandată este de minim 15-20 minute, dar nu mai mult de 1 oră. După baie, aplică o cremă hrănitoare pe tot corpul, sau un unt de corp. cât pielea este încă ușor umedă.
Cele mai frecvente bai cu sare sunt amestecurile din sare de mare și uleiuri esențiale. Acesta nu sunt rafinate și sunt deosebit de bogate în oligoelemente prețioase, inclusiv iod, fluor, calciu, magneziu și potasiu. Combinând sarea cu picături de ulei esențial, efectele benefice se înmulțesc, ajutând la tratarea acneei și psoriazisului, calmarea pielii inflamate și echilibrarea pH-ul pielii.
- Sare de baie cu lavandă – popularitatea lavandei se datorează parfumului său blând și efectului asupra stării de spirit. Lavanda este adesea folosită pentru relaxare și echilibrul, ceea ce permite un somn mai odihnitor. Lavanda ameliorează durerea și inflamația. Poate fi folosită și pentru tratarea durerilor de cap și a migrenelor.
- Sare de baie cu mentă – menta are o aromă puternică și fresh, fiind utilizată pentru afecțiunile pielii, lăsând o senzație de confort. Are o acțiune stimulatoare care poate ajuta la ameliorarea oboselii. Sarea are un efect calmant, liniștitor, desfundă nasul, este dezinfectantă, antireumatică, sudorifică, elimină contracturile musculare, calmează digestia și durerile de cap.
- Sare de baie cu trandafiri – pe lângă parfumul sau deosebit care parfumează discret pielea, are un efect emolient, înmoaie și catifelează pielea, contribuie la regenerarea pielii și la prevenirea semnelor îmbătrânirii, este ușor tonifianta și îmbunătățește fermitatea pielii si ajută la îngrijirea pielii ridate, lipsite de tonus și elasticitate.
- Sare de baie cu vanilie – are un efect relaxant, antistres, calmează și relaxează corpul. Vanilia, dulce și exotică, conține numeroase vitamine și minerale precum Calciu, Magneziu, Potasiu și Zinc, astfel încât acesta acționează că sedativ și calmant, că antiinflamator și antidepresiv. De asemenea, vanilia ajută la vindecarea rănilor.